Siman Logo
page-title

Йодни продукти

Йод

Йодът е един от най-редките неметални елементи и не се среща естествено в околната среда, а винаги в комбинация с други елементи, присъства в скали, почва, вода и е от съществено значение за растенията и животните. Йодът се среща под формата на кафяво-черни гранули или люспи с метален блясък и има много характерен мирис. Йодните пари причиняват възпаление на лигавиците и, в зависимост от концентрацията, могат да причинят сълзене, конюнктивит и възпаление на дихателната система. В медицината йодът се използва за лечение на заболявания на щитовидната жлеза или в мехлеми като антисептично и антипаразитицидно средство. Симан ООД разпространява йод и неговите соли, които намират приложение в животновъдството, селското стопанство, фармацевтиката и промишлеността.

Калциев йодат безводен

Atom

Формула: Ca(IO3)2

CAS номер: 7789-80-2

Калциевият йодат (наричан още лаутарит) е съединение на калций и йодат анион. Той може да се образува чрез анодно окисление на калциев йодид или чрез разтваряне на хлор в горещ разтвор на вар, в който йодът е разтворен.

Йод на перли

Atom

Формула: I2

CAS номер: 7753-56-2

В природата йодът се намира в много скали, в почвата и в морската вода; той е жизненоважен елемент за зеленчуците и животните. Интересно е да се отбележи, че морската вода съдържа 0,025 mg до 0,05 mg йод на литър. Също така е важно да се отбележи, че йодните пари причиняват дразнене на лигавиците, което води до конюнктивит и възпаление на дихателната система.

Калиев йодат

Atom

Формула: KIO3

CAS номер: 7758-05-6

Калиев йодат при контакт с пламъци придобива типичен пурпурен цвят, показващ наличието на калий;

Калиев Йодид ACS

Atom

Формула: KI

CAS номер: 7681-11-0

Калиевият йодид съществува като куб-оформени кристали или като прах; след продължително излагане на въздух, той става жълт и излъчва йод. Калиевият йодид е разтворим във вода, етилов алкохол и метанол; по същество се използва като реактив в аналитичната химия, в медицината като отхрачващо средство и за лечение на туберкулоза.

Калиев йодид хранително качество

Atom

Формула: KI

CAS номер: 7681-11-0

Калиев йодид USP

Atom

Формула: KI

CAS номер: 7681-11-0

Йод

Atom

Формула: C6H9NOnxl

CAS номер: 10025-82-8

Повидон-йод (PVP-I) е стабилен химически комплекс от поливинилпиролидон (повидон, PVP) и елементарен йод. Съдържа от 9,0% до 12,0% наличен йод, изчислен на суха база. Този уникален комплекс е открит в Индустриалните лаборатории за токсикология във Филаделфия от Х. А. Шелански и М. В. Шелански. Те провеждат тестове in vitro, за да демонстрират антибактериална активност, и установяват, че комплексът е по-малко токсичен от тинктурата на йод при мишки. Клиничните проучвания при хора показват, че продуктът е по-добър от други йодни състави. За първи път се продава през 1955 г. и оттогава става универсално предпочитан йоден антисептик.

Йодид

Atom

Формула: Cul

CAS номер: 7681-65-4

Натриев Йодат

Atom

Формула: NaIO3

CAS номер: 7681-55-2

Натриев йодид

Atom

Формула: NaI

CAS номер: 7681-82-5

Натриевият йодид се среща като кубичен кристал или като кристален прах, който при излагане на въздух или светлина става жълт, след развитието на йода. Натриевият йодид е много разтворим във вода и в много органични разтворители като алифатни алкохоли или бензилов алкохол и глицерин; при контакт с огън придобива типичен жълт цвят. Натриевият йодид е основен в медицината за лечение на тиреоидни нарушения; понася се добре и не е много дразнещо за стомаха.

Натриев метаперйодат

Atom

Формула: NaIO4

CAS номер: 7790-28-5

Натриев метапериодат може да бъде изолиран от окислението на натриев йодид с натриев хипохлорит и най-добре се прекристализира от азотна киселина. Въпреки това, електрохимията предлага по-лесна алтернатива.

PARTNERLY YOURS!

Пишете ни
Промишлени химикали

Промишлени химикали

Симан ООД предлага широк набор от промишлени химически продукти, които намират приложение в повечето основни индустрии – металообработващ...

See more
Соли и оксиди на цветни метали

Соли и оксиди на цветни метали

Симан ООД има дългогодишен опит при доставката на соли и оксиди на цветни метали. Цветният метал е метал или смес, ко...

See more
Торове

Торове

Уважаеми клиенти и партньори, Симан ООД е в състояние да Ви предложи амониеви, фосфатни, калиеви, органични и комбинирани торове. ...

See more
Восъци

Восъци

Симан ООД представлява в България италианският производител на восъци – SerWax Industry. През годините развихме търговски отношения с...

See more